Get Adobe Flash player
Dutch English French German

Kleur zwart-wit of sepia

Kleur, zwart-wit of sepia fotoSoms is het moeilijk kiezen; laten we de foto in kleur, kiezen we voor zwart-wit of is sepia een betere keuze.

Soms is het lastig kiezen en lastig voor te stellen hoe uw foto er uit ziet in een andere kleurstelling. Normaal weet u hoe uw foto eruit ziet in kleur maar is hij ook mooi in zwartwit.

Over het algemeen kunnen we u vertellen dat een foto in zwart-wit 'vereenvoudigd'. Je wordt niet meer afgeleid door kleuren waardoor het onderwerp meestal meer wordt benadrukt en een foto vaak meer aanspreekt. Ook is zwart-wit tijdlozer. In mode zijn dit jaar bepaalde kleuren en dessins in de mode die over een paar jaar heel duidelijk 'oud' zijn. Door een foto zwart-wit af te drukken zal deze verandering in trends minder opvallen en daardoor is de foto tijdlozer geworden.

Al het voorgaande geld ook voor sepia. Sepia is alleen wat warmer van tint, toont soms wat gezelliger waar een zwart-wit foto wat killer kan zijn. Sepia kan ook goed worden gebruikt om een iets authentiekere uitstraling te verkrijgen.

Wanneer u uw kleurenfoto graag zwart-wit of sepia wilt laten afdrukken dan kunt u dit aangeven en zullen we het beeld voor u omkleuren en op de juiste manier zwart-wit of sepia maken. Hierbij wordt ook rekening gehouden met een eventuele lijst en passe-partout die u heeft gekozen zodat het geheel uiteindelijk zo goed mogelijk bij elkaar past.

Welke soort lijst en passe-partout kies ik het beste?

 

Om afbeelding, lijst en passe-partout goed bij elkaar te laten passen en zo goed mogelijk 1 geheel te laten worden is het belangrijk om qua kleur rekening te houden met de kleurstelling in het beeld.

Bij een kleurenfoto is dat natuurlijk heel divers en erg afhankelijk van de betreffende foto. Het is moeilijk om daar vooraf iets over te zeggen; wanneer u advies wilt dan kunt u ons altijd een foto sturen samen met uw eigen smaak (misschien heeft u al een paar lijsten gezien die u mooi vindt of heeft u al een bepaald soort lijst in gedachten, laat dit ons dan ook even weten).

Voor een zwart-wit foto kunnen we alvast adviseren om de neutrale tinten uit de foto terug te laten komen. Dat zijn zwart, wit en de diverse grijstinten. Dus ook alle neutrale zilvertinten passen hier goed bij maar vergeet ook de echte, wat fellere, kleuren niet zoals rood, blauw, paars etc.  Bij een zwart-wit foto kan er veel, maar creme en bruintinten zijn over het algemeen geen goed idee, met de uitzonderingen daargelaten. Uiteraard geld hier ook weer dat u ons altijd om advies kunt vragen aan de hand van een gemailde foto en een korte uiteenzetting van uw eigen smaak.

Sepia-foto's zijn opgebouwd uit bruintinten. Mooie warme kleuren die we dus ook weer in het passe-partout en de lijst terug moeten laten komen. Soms kunnen we ook nog zwart gebruiken maar wit, grijstinten en alle felle kleuren zijn normaal gesproken geen goede combinatie. Het beste is om u bij een sepia-foto te beperken tot warme bruin- en cremetinten.

Joomla Plugin