Het Perfecte Plaatje

Het Perfecte Plaatje

Voor liefhebbers van fotografie is het televisieprogramma Het Perfecte Plaatje een absolute must see. In deze afvalrace gaan tien bekende Nederlanders met elkaar de strijd aan om het perfecte plaatje te schieten met tips van experts. Elke foto wordt naderhand beoordeeld door niemand minder dan fotografen William Rutten en Cynthia Boll.

Wat moeten ze doen?

Per aflevering moeten ze drie verschillende fotografie-opdrachten volbrengen waarbij ze aan het begin een lijst krijgen waaraan de foto moet voldoen. Zo moet een foto bijvoorbeeld in kleur of juist zwart-wit zijn, een bepaald object in beeld hebben of een bepaalde emotie uitstralen. Natuurlijk krijgen ze allemaal dezelfde camera, die overigens per opdracht kan verschillen. Zo kunnen ze te maken krijgen met een systeemcamera, spiegelreflex of zelfs een onderwatercamera. Omdat alle deelnemers amateurfotografen zijn kan het soms knap lastig zijn om een mooie foto te maken met een camera die zoveel functies heeft. Ze krijgen te maken met verschillende ISO-waardes en sluitertijd, wat soms een onscherpe foto oplevert. Door de jury wordt er dan ook altijd kritisch gekeken naar scherpte, kleur en de hoek van de foto. Desondanks wordt er in elk seizoen een perfect plaatje geschoten dat in een lijst van https://dearsam.nl/ vast en zeker thuis opgehangen wordt.

Hoogtepunten

In vorige seizoenen deden BN’ers als Gordon, Roel van Velzen, Patricia Paay, Ryanne van Dorst en Isa Hoes mee. Winnaars waren zoal Humberto Tan, Estelle Cruijff en Jamie Westland. Een terugkerende opdracht is een naaktfoto-shoot, die natuurlijk voor de nodige hilariteit zorgt. In het seizoen van 2019 besloot deelnemer Tygo Gernandt dan maar een naaktportret van zichzelf te maken, wat hem overigens veel respect en een hoog cijfer opleverde. Ook wordt er soms veel van ze gevraagd door bijvoorbeeld hun hoogtevrees te overwinnen omdat een fotoshoot op zeer grote hoogte gedaan moet worden. Zo moesten ze eens langs een steile klif in de Ardennen, terwijl ze aan een touw hingen, bergbeklimmers fotograferen. Dit werd door de meeste kandidaten niet op prijs gesteld, maar het resultaat mocht er wezen.

Finaleopdracht

Voor de allesbeslissende fotoshoot in de finale reizen de laatste twee deelnemers naar een land om daar een drieluik aan foto’s te verzorgen. Deze foto’s worden gepubliceerd in National Geographic, wat bovendien ook de hoofdprijs is van dit televisieprogramma.

cleanapp