Hoe vind je een passende fotolijst?

Hoe vind je een passende fotolijst?

Er zijn heel wat verschillende fotolijsten te verkrijgen die ieder een andere sfeer benadrukken. Voor posterlijsten zijn de frames meestal dunner dan voor een schilderij, omdat een poster vaak al groot is. Een lijst kan een afbeelding beter uit de verf doen komen, maar echter ook het tegenovergestelde kan gebeuren. Een nietszeggende lijst of één die niet bij de afbeelding past kan de sfeer juist verpesten.

Een fotolijst kan uit heel veel verschillende materialen bestaan, zoals hout, metaal, kunststof, glas en aluminium. In deze materialen zijn een heel scala aan kleuren beschikbaar, zoals alle kleuren van de regenboog en natuurlijk goud en zilver. Voor rouwfoto’s wordt vaak goud, zilver of koper gebruikt, terwijl een subtiele zwarte rand vaak in woonkamers gebruikt wordt. Het belangrijkste is dat een fotolijst goed past bij de kleur van de afbeelding, een zwart-witfoto zal natuurlijk beter uitkomen in een zwarte dan in een zilveren lijst. Een kleuren foto zal bij meerdere lijsten kunnen passen. Het wordt aangeraden om één stijl qua fotolijsten aan te houden.

De juiste uitsnede

Een juiste uitsnede is belangrijk om de afbeelding tot zijn recht te laten komen. De uitsnede kan gemaakt worden door een professionele fotografiewinkel of webshop. Het is belangrijk dat de afbeelding niet verdwijnt onder de lijst en dus op maat afgesneden wordt. Ook kan er voor gekozen worden een passe-partout te maken. Dit houdt in dat er een witte rand om de afbeelding geplaatst wordt. Dit geeft een mooi en ruimtelijk effect. Dit in combinatie met een dikke zwarte rand is de laatste jaren een heuse trend geweest die nog steeds gaande is. In deze ‘dikke’ fotolijsten is het mogelijk om ook andere dingen dan afbeeldingen in te lijsten zoals bijvoorbeeld gedroogde bloemen of insecten.

cleanapp