Dorothea Lange

Dorothea Lange

Dorothea Lange leefde in de jaren ’30, en was naast moeder van twee kinderen ook fotografe voor de Farm Security Administration. Bij dit Amerikaanse overheidsorgaan kreeg Dorothea de taak om de gevolgen van de Grote Depressie op het platteland vast te leggen, om zo hulp te bieden en meer bewustzijn te creëren bij de arme boeren. Lange is hierin bijzonder goed geslaagd, en dit is dan ook wel te zien aan de vogelvlucht die haar carrière nam na deze bijzondere opdracht.

Migrant Mother

De meest bekende foto gemaakt door Lange is genaamd Migrant Mother. Op deze afbeelding is een vrouw te zien met haar twee kinderen welke zich dicht tegen haar aandrukken. Ze heeft een peinzende en wanhopige blik in haar ogen. Lange nam deze foto in 1963 van Florence Owens Thompson en haar kinderen, toen zij in een kamp vol veldwerkers leefde. De foto’s die Lange en haar collega‘s maakte voor de Farm Security Administration werden gratis ter beschikking gesteld aan Amerikaanse tijdschriften en kranten. Dit resulteerde in het op grote schaal verspreiden van de foto, en werd zodoende hét symbool voor het armoedige lot van migrerende landarbeiders in die tijd. Saillant detail is dat de identiteit van de “Migrant Mother” tot 1978 onbekend bleef.

Tweede Wereldoorlog

Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog heeft Lange eveneens zeer bijzondere foto’s gemaakt. In opdracht van de War Relocation Authority richtte Lange zich op het vastleggen van de mensonterende omstandigheden waarin de Japanse Amerikanen zich begaven na de aanval op Pearl Harbor. Na deze vreselijke periode richtte Lange zich uiteindelijk op het lesgeven in fotografie aan het San Francisco Art Institute.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

cleanapp