Linda Eastman-McCartney

Linda Eastman-McCartney

Linda Eastman-McCartney (1941-1998) is vooral bekend als de vrouw van ex-Beatle Paul McCartney. Dat zij vroeger een gevierd fotografe was wordt vaak vergeten. Naast fotografe was ze ook actief als muzikante (toetseniste), zangeres en dierenactiviste. Bovendien was ze moeder van vier kinderen, waaronder modeontwerpster Stella McCartney.

In de jaren zestig van de vorige eeuw was Linda Eastman als professioneel fotografe werkzaam in de wereld van de rock-‘n-roll, waar ze fotoshots maakte van onder meer Jimi Hendrix, Janis Joplin, the Rolling Stones en the Beatles die hier nader kunnen worden bekeken. Bovendien werkte ze samen met auteur J. Marks aan het boek “Rock and Other Four Letter Words” dat prachtige portretten bevat van de fotografe. Verder maakte Eastman fotoshots voor een aantal gerenommeerde tijdschriften, zoals Vogue, Life, Time en Eye. Een portret van Eric Clapton – gemaakt door Eastman – sierde in 1968 de omslag van Rolling Stone: hét popmagazine van die tijd.

Nadat Eastman in 1969 in het huwelijk trad met Paul McCartney veranderde ze haar koers als fotografe en nam ze een aanvang met onder meer natuur- en familiefotografie. Tegenwoordig houden veel amateurfotografen zich met dergelijke fotografie bezig, waarbij de opnames vervolgens op bijvoorbeeld een refurbished imac worden gezet zodat de foto’s digitaal opgeslagen en bewaard kunnen worden. Vroeger was zoiets nog niet mogelijk en werden bijna alle fotoshots afgedrukt. De fotoreportages van Linda Eastman zijn gelukkig bewaard gebleven, zodat we haar kunstwerken nog steeds kunnen bewonderen.

cleanapp