Tips voor familiefoto’s

Tips voor familiefoto’s

Veel mensen laten van tijd tot tijd een nieuw familieportret maken, om het als cadeau te geven aan opa en oma of gewoon voor thuis aan de muur als een waardevolle en blijvende herinnering. Maar hoe maak je een leuke familiefoto, zonder dat het een al te statige bedoening wordt? Hieronder volgen enkele tips:

Bij een mooie foto hoort een fraaie lijst

Als er een familiefoto wordt gemaakt is het belangrijk dat de gezichten van de verschillende familieleden duidelijk te zien zijn. Het is immers zonde als je het familieportret in een mooie, elegante fotolijst – online te bestellen via de website https://nl.bgastore.be/ – aan de muur hangt en je kunt nauwelijks onderscheiden wie erop staan. Zorg daarom altijd dat de diafragmawaarde groot genoeg is, vooral wanneer mensen achter elkaar staan. Als je het diafragma hoger instelt, reikt de scherptediepte van de voorste tot aan de achterste rij.

Technische tips

Indien je het diafragma verhoogt, heb je echter ook behoorlijk wat licht nodig. Kies daarom voor een foto in de buitenlucht of in een studio met veel (dag)licht. Gebruik een statief en stel de sluitertijd iets lager in. De ISO-waarde mag daarbij iets hoger worden ingesteld, maar niet te hoog. Creëer altijd een neutrale en rustige achtergrond. Zorg voor genoeg ruimte tussen de mensen die op de foto gaan en de achtergrond. Met een grotere diafragmawaarde zou je een onscherpe achtergrond kunnen creëren. Het gebruik van een statief heeft nog een ander voordeel: zo kun je de camera af en toe loslaten en contact maken met de mensen die je fotografeert.

Speciale effecten

Behalve op het technische vlak zijn er ook nog andere dingen waarmee je rekening dient te houden. Stem bijvoorbeeld van tevoren de kledingkeuze en de kledingkleur af. Veel kleuren tegen een drukkere achtergrond maakt de foto al gauw onrustig. Donkere kleding tegen een donkere achtergrond kan een prachtig resultaat opleveren. Allemaal verschillende prints, kleuren en texturen kan daarentegen voor een rommelig effect zorgen. Soms wordt er gekozen voor een zwart-wit foto. In dat geval wordt het een stuk eenvoudiger.

Poseren of spontane poses?

Wil je een geposeerde foto maken of vind je het leuker om een spontaan portret te creëren? Voor de laatste optie kun je beter niet iedereen dezelfde kant op laten kijken of allemaal tegelijk laten lachen. Een saaie rechte lijn met hoofden op de foto is sowieso niet zo leuk. Verras de familie met foto’s op onverwachte momenten. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een reeks foto’s te maken terwijl je iets vertelt. Niemand kan minutenlang in dezelfde houding blijven staan, dus iedereen gaat dan toch een eigen pose aannemen.

Een ander voordeel van het maken van meerdere foto’s is dat als je de perfecte foto hebt gevonden en één iemand staat er toevallig niet leuk op, je die persoon in de nabewerking met behulp van een andere foto kunt toevoegen. Wissel ook af met staande en zittende poses en probeer verschillende opstellingen uit. Je zult zien dat door continu van houdingen te wisselen, de familieleden veel losser en vrolijker worden, wat jou in staat stelt de mooiste familiefoto’s te maken!

cleanapp