Verschillende soorten camera’s

Verschillende soorten camera’s

We zitten inmiddels in de eenentwintigste eeuw, en door alle technologische vooruitgang zijn er ook binnen de fotografie natuurlijk ontzettend veel en grote stappen gemaakt. We zijn ver voorbij de tijd van de standaard analoge huis-tuin-en-keukencamera’s waarin het ouderwetse “filmrolletje” geplaatst moest worden. Maar wat voor fotocamera’s zijn er nu eigenlijk nog meer?

Systeemcamera’s

Een systeemcamera kenmerkt zich door de mogelijkheid van het verwisselen van de lens. Wanneer er over een systeemcamera gesproken wordt, is dit doorgaans een camera zonder spiegelsysteem. Een spiegelreflexcamera is in feite ook een systeemcamera.

Polaroid camera

De polaroid camera is wellicht de meest nostalgische camera binnen de fotografie. Dergelijke camera’s hebben een systeem in het apparaat verwerkt dat direct een fotoafdruk levert. Dit systeem noemt met het polaroidprocedé. Na de belichting van de film wordt een stuk papier in contact gebracht met de film. Tussen de film en het papier wordt een speciale pasta verspreid welke zowel een ontwikkelaar bevat als een zilverzout oplossing. Op deze manier wordt het beeld op het papier afgedrukt. Een nadeel hiervan is echter wel dat de afdruk niet langer dan tien jaar houdbaar is. Dergelijke camera’s worden ook wel “direct klaar camera” genoemd.

Diana

In de jaren ’60 overspoelde de Diana camera de wereld. Het was een wegwerpcamera waarin een filmrolletje zat waarop 15 foto’s gemaakt konden worden. De foto’s hadden een vrij slechte kwaliteit dankzij de kleine lenzen welke gemaakt waren van plastic. Dit maakte de camera echter zeer goedkoop, wat resulteerde in het vaak gratis weggeven van de apparaatjes. Vaak werden deze camera’s gebruikt om foto’s een artistieke of impressionistische uitstraling te geven. Tegenwoordig heb je echter allerlei software en hulpmiddelen zoals filters om deze sfeer neer te zetten.

cleanapp