Er zijn tegenwoordig natuurlijk allerlei verschillende soorten camera’s op de markt. Zo is er de “gewone” huis-tuin-en-keuken camera, ook wel compactcamera genoemd, de systeemcamera waaronder de spiegelreflexcamera valt, de 360 camera waarmee 360 graden foto’s geschoten kunnen worden of bijvoorbeeld een speciale onderwatercamera met een waterdichte behuizing. En dan is er natuurlijk ook nog het verschil in digitale en analoge fotocamera’s. We gaan het in dit artikel echter hebben over de digitale spiegelreflexcamera, gezien dit één van de meest uitgebreide fotocamera’s is.
De beeldsensor
Wanneer je een foto maakt, wordt het beeld dat je schiet opgevangen door een beeldsensor. Dit is feitelijk het hart van de fotocamera en bevat pixels waarmee het beeld geregistreerd wordt. Deze pixels zijn eigenlijk miljoenen lichtgevoelige cellen welke de hoeveelheid lichtinval kunnen registreren. Deze data wordt vervolgens vertaald naar een elektrisch signaal. Is de lichtinval op een pixel hoog dan wordt er een sterker signaal geregistreerd, is de lichtinval laag dan is het signaal zwakker. Daarbij bepaald het aantal pixels hoe gedetailleerd je foto weergegeven wordt.
De lens
De lens van een camera is feitelijk het oog van het apparaat waarmee je naar het beeld kijkt dat je wilt vastleggen. Het wordt in fotografie termen ook wel het objectief genoemd. Hoe je foto er uiteindelijk uit zal zien hangt sterk af van het soort lens dat je gebruikt. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale “fisheye lenzen” waarmee je een opbollend beeld verkrijgt, telelenzen om sterk in te kunnen zoomen over een grote afstand en macro lenzen om details of kleine onderwerpen van heel dichtbij vast te kunnen leggen. Uiteraard zijn er nog talloze soorten lenzen op de markt zodat er voor elk soort beeld wel een geschikte lens verkrijgbaar is.
De zoeker en het scherm
De optische zoeker is een erg belangrijk deel van een spiegelreflexcamera. Hiermee kun je exact zien wat er door de lens waargenomen wordt. Door te kijken naar je zoeker weet je dus precies welk beeld er vastgelegd wordt wanneer je op het knopje van de camera drukt. Op moderne spiegelreflexcamera’s zit doorgaans ook altijd nog een beeldschermpje. Via dit lcd-scherm kun je via Live View ook kijken naar het vast te leggen beeld.
De reflexspiegel
Een spiegelreflexcamera bevat een spiegel welke het beeld dat horizontaal via de lens in de camera valt, verticaal richting het pentaprisma stuurt. Deze spiegel zit in een hoek van 45 graden in de camera gemonteerd.
Het pentaprisma
Dit onderdeel wordt ook wel een “optisch element” genoemd, en zorgt ervoor dat het verticale licht weer geconverteerd wordt naar een horizontaal licht met behulp van twee afzonderlijke spiegels. Wanneer het licht dit punt bereikt, wordt het beeld zichtbaar in de zoeker en op het beeldschermpje.