Steve McCurry

Steve McCurry

De uit Amerika afkomstige fotograaf Steve McCurry heeft wereldfaam behaald door zijn foto genaamd “Afghan Girl”. Deze afbeelding verscheen in juni 1985 op de voorpagina van de National Geographic, en werd hiermee de meest bekende cover van dit magazine.

De interesse in fotografie ontstond bij McCurry tijdens zijn studie aan de Pennsylvania State University toen hij fotografeerde voor de universiteitskrant, en zijn loopbaan als fotojournalist startte tijdens de bezetting van Afghanistan door Rusland. Vermomd in de typische Afghaanse klederdracht wist McCurry onopvallend zijn werk als fotograaf uit te voeren. De kleding kwam uiteindelijk ook goed van pas, gezien hij de door hem benodigde fotorolletjes wist te verbergen in de zomen van de salwar kameez. De afbeeldingen welke geschoten zijn door McCurry behoren tot de eerste foto’s die een duidelijk beeld vormden van het conflict, en werden mede hierdoor zeer veel gepubliceerd en verspreid. Hierna volgden nog een hele reeks andere fotografische verslagen van internationale conflicten van de hand van McCurry, allen gemaakt in Azië.

Methode

McCurry gebruikte tot 2005 altijd filmrolletjes, maar schakelde in dat jaar over op digitale fotografie. De Kodachrome was het favoriete type filmrolletje van McCurry, en hij heeft dan ook één van de laatst geproduceerde rolletjes volgeschoten. Kodak kondigde namelijk in 2009 aan officieel te stoppen met de productie van dit type rolletje. Als eerbetoon aan de Kodachrome publiceerde Kodak een speciale website waarop diverse beroemde foto’s worden afgebeeld die geschoten zijn met de Kodachrome. Onder deze foto’s zijn uiteraard ook afbeeldingen van de hand van McCurry.

Afghan Girl

Zoals eerder genoemd maakte McCurry de beroemde coverfoto genaamd Afghan Girl. Hierop is een jong Afghaans meisje te zien, waarvan later bekend werd dat ze Sharbat Gula genaamd is. Gula draagt op de foto een rode hoofddoek en kijkt met intens groene ogen in de camera. Gula bevond zich op het moment van de foto in een vluchtelingenkamp in Pakistan en was nog nooit eerder gefotografeerd.

De afbeelding van Gula wordt vaak vergeleken met het beroemde schilderij van de Mona Lisa, gemaakt door Leonardo da Vinci. Het wordt dan ook met regelmaat de “Derde Wereld Mona Lisa” genoemd.

Steltvissers

Nog één van de meest iconische foto’s van McCurry is de afbeelding van de steltvissers in Sri Lanka. Op deze afbeelding is een groep mannen gekleed in traditionele saramvis te zien, welke zittend als reigers aan het vissen zijn. Door de conflicten die al jaren voortduren in Sri Lanka zijn de vele inwoners van het land sterk vertraagd in hun ontwikkeling. Dit leidt er toe dat hedendaagse inwoners nog steeds op dezelfde manier als hun voorouders zorgen voor voedsel en andere eerste levensbehoeften.

17 jaar later

17 jaar nadat McCurry het Afghaanse meisje vastlegde op de gevoelige plaat, legde hij haar in 2002 wederom vast op een indrukwekkende foto waarin Gula gekleed is in een prachtige violetkleurige hoofddoek.

cleanapp